Gör om båten till en torktumlare

Test avfuktare: Läs Cruise mars 2013:

Den Norska tidningen Cruise båtliv skrev i mars 2013 en lång artikel om avfuktare i båten. Artikeln ger en  överskådlig bild av de olika begreppen kring avfuktare.

Cruising har testat följande avfuktare:

1 Meaco DD8L som representant för sorptionsavfuktare som samlar fukt i vattenform. Detta vatten kan samlas i en behållare eller rinna ut slangen. Cruising anser att Meaco DD8L har mycket god effekt, och att den har ett bra pris. De menar att vattenbehållaren är liten men att de flesta nog i praktiken leder ut vatten från slangen till avlopp.

2 Wilfa DH-10 som representant för avfuktare med en kompressor. Även här samlas vatten i flytande form. Cruise belyser det låga priset, och ser det som positivt att det är effektivt i värme. De påpekar att effekten är låg vid låg temperatur.

3 F-Tech F-torr som en representant för sorptionsavfuktare som blåser fukten ut som fuktig luft. Detta innebär att du inte kan samla upp vattnet i en behållare. Cruising tror att den är stabilt byggd och är lämplig för fast installation. Dock är priset är högt, och de saknar förmågan att samla upp vattnet i en behållare.

Läs testet i sin helhet och skapa din egen uppfattning om vilken avfuktare som är bäst för dig.


Korrosion på vapen – Avfuktare i vapenskåp

Har du dina vapen i ett vapenskåp? Är du orolig för rost på gevär eller fukt i ammunition? Lösningen kan vara enklare och billigare än du tror.

Meaco är ett brittiskt företag som har arbetat med klimatkontroll och avfuktare sedan 1991. De har avfuktare för de flesta ändamål, bland annat för vapenskåp! Meaco Mini-D är en liten laddningsbar avfuktare för att styra fuktigheten i små rum, såsom exempelvis vapenskåp. Mini-D kan användas i utrymmen upp till en kubikmeter.

Meaco Mini D innehåller små sfärer av kiselgel. Dessa absorberar fukt. När Mini-D är mättad med vatten (indikator visar mängd) tar du den ut ur skåpet och ansluter strömmen. Lämna den i 10 timmar och den är sedan klar att återanvändas. Den kan sedan användas om och om igen och igen och …

(Artikeln fortsätter nedan)

Meaco Mini-D i vapenskåp

Teknik med Silica Gel är inte ny – Dessa små kulor har funnits i flera år, men problemet var att de är cancerframkallande. Men nu har Meaco lyckats skapa en ny typ av icke-cancerogena och säkra absorbtionskristaller. Se därför upp för billiga kopior, de kan vara farliga!

Meaco Mini-D kan användas i alla små rum där man vill styra fuktigheten. Exempel inkluderar garderober, skafferi, vapenskåp, kartbord, elskåp med elektronik. Betänk dock att Mini-D (och andra kristallavfuktare) är avsedda för just små luftvolymer. Har du en större volym bör du överväga en större avfuktare, såsom Meaco DD8L.

Mini-D kostar 349kr, – och kan vara den perfekta presenten till jägaren.


Avfuktare i Båt

Meaco DD8L blev ” Best Buy ” i januari 2013 av tidningen ” Sailing today ” . LÄS TESTEST NEDAN

Den äldre versionen av samma avfuktare blev tidigare, ” Bäst i Test ” i Practical Boat Owner .

Varför en avfuktare i båten?

Undvik ”båtlukt” och fuktiga sängarbottnar ! Det behöver inte vara på det sättet. Båtlukt , mögel och lukt från tyger i båten är något du kan undvika genom att hålla båten torr inuti. Det kommer också att minska rost och korrosion och minska korrosion i det elektriska systemet. Med de stora värden människor i båtar idag är det konstigt att man inte tar mer hand om sin båt an vad gemene man gör .

För kappseglare är det en poäng i att hålla båten så lätt som möjligt, Du vill ju få ut den sista hundradelen knop och vinna racet. Tänk allt vatten som absorberas i båten, som ligger i madrasser , mattor , träslöjd och själva skrovet . Installera en avfuktare och du kommer bli förvånad över hur mycket onödigt vatten du har med dig tidigare.

Vad är viktigt att titta efter ?

Det finns flera saker som är viktiga att titta efter i det här fallet . Det är viktigt att komma ihåg att vanliga avfuktare generellt fungerar sämre desto kallare det är. Om temperaturen sjunker under 10-15 grader sjunker också effekten drastiskt. Då måste du antingen sätta på värmen, för att få upp temperaturen. Eller bättre – använd en avfuktare med en torkfunktion som fungerar oberoende av temperaturen . Även om en sådan avfuktare kostar mer, fås det tillbaka i minskade driftskostnader.

Om du inte är i båten dagligen så det är en stor fördel om avfuktaren kan anslutas till en slang så att du kan dränera bort vattnet

Viktigt är också att den har automatisk återstart vid strömavbrott. Det händer ofta i småbåtshamnar och upplag.

Vad säger tester i båttidningarna ?

  • Sailing Today – januari 2013 – korade Meaco DD8L  ” Best Buy ”
  • Motor Boats Monthly – November 2011 – testade Meaco DD8L och skriver : ” …. en perfekt båtavfuktare ombord . DD8L är att föredra på en båt som lider av fukt på grund av dess högre prestanda . ”
  • Practical Boat Owner  krönte Meaco DD122FW till ” Bäst i Test ” . (Detta är föregångaren till Meaco DD8L )

Vilken avfuktare ska du välja?

I båten har du allt som oftast en temperatur under 15 grader , så du bör välja Meaco DD8L Junior ellerMeaco DD8L standard . Om du kan hålla det varmt i båten året runt ( över 15 grader ) , kan du använda Meaco 10L .

Avfuktare bäst i test: Meaco DD8L. Sailing Today januar 2013

Avfuktare Meaco Bäst i test hos Practicat Boat Owner


Förvaring av Bil, veteranbil, motorcykel i garage

Varför använda avfuktare vid förvaring av bilar , motorcyklar och andra gamla saker som du älskar ?

Har du en gammal klassisk bil eller motorcykel  är du antagligen livrädd för rost . Alla vet att salt är en stor fiende , men inte alla vet att metall korroderar snabbt även när det är rent och luftfuktigheten är över 50 % .  Luftfuktigheten i Sverige är ofta över 80 % , vilket ger goda förutsättningar för korrosion på oskyddade, dåligt målade metalldelar och håligheter.  Genom att sänka luftfuktigheten till en nivå under 50 % avstannar rostandet nästan helt . Därför är det alltid viktigt att använda en avfuktare där stora värden lagras , oavsett om det är ekonomiskt värde eller affektionsvärde.

 

Vad är viktigt att titta efter ?

Ovan diskuterade vi hur viktigt det är att hålla den relativa luftfuktigheten under 50% för att minimera risken för rost.  Det är också en fördel om det är möjligt att hålla det kallt i garaget då alla kemiska processer (inklusive korrosion) sker långsammare desto kallare det är.  Här uppstår dock ett problem då traditionella avfuktare fungerar mycket dåligt under 15grader.

Lösningen är Meaco DD8L och Meaco DD8L Junior som fungerar lika bra i låga temperaturer som när det är varmt. De startar automatiskt efter ett strömavbrott och man kan koppla in en slang för kontinuerlig avrinning till avlopp.

 

Vad pressen säger ?

Tidningen ” Land Rover World ” testade Meaco DD8L i tre månader . De sade följande : ” Den nya DD8L från Meaco är den perfekta avfuktaren för garage eller verkstad .  Glöm att försöka värma upp garaget, allt som händer är att du tar upp mer vatten i luften ,  en avfuktare avlägsnar fukten helt . ”

Meaco har också fått goda recensioner , samt ” Bäst i Test ” i båttidningar . Båtar är precis som garage oftast kalla.

 

Vilken avfuktare ska du välja ?

Har du en temperatur under 10-15 grader på vintern bör du definitivt välja en Meaco DD8L junior . Har du det varmare  kan du välja en kompressorbaserad maskin. En Meaco 10L för enkel eller dubbelgarage , eller Meaco 20L om du har ett större garage . Har du ett stort lager är Meaco 40L den rätta.

Land Rover World , mars 2012:

” Den nya DD8L från Meaco är den perfekta avfuktaren för garage eller verkstad . Glöm att försöka värma upp garaget , allt som händer är att du tar upp mer vatten i luften , medan en avfuktare avlägsnar fukten helt . Vi har haft maskinen från Meaco på prov i 3 månader och det är en fantastisk sak. När vi först kopplade upp den , tog den bort ca 2 liter vatten per dag från luften , men nu när den har körts ett tag och torkat ut garaget genererar  den i genomsnitt cirka en halv liter per dag . Driftskostnaderna sägs vara runt en 2-3 pence per timme vid kontinuerlig drift , men när den har nått önskad luftfuktighet körs den inte hela tiden . Om du har en bil som lagras över vintern eller ett projekt på gång i verkstaden kommer den här säkerligen hålla rost och fukt i schack . Och eftersom luften är mycket torrare är lättare och billigare att värma upp byggnaden medan du arbetar där.

Om du behöver övertyga regeringen hemma ,  tala om för henne att det också finns ett speciellt program för att torka tvätt ! ”